Berba mandarina

Berba mandarina

Pozivamo vas u mirisnu berbu mandarina u prekrasnom krajoliku neretvanske doline! Na sreću, u posljednje vrijeme, plantaže su, osim pravim beračima koji u sezoni sazrijevanja u mjesecu listopadu i studenom uberu i više od 50.000 tona mandarina, otvorene i za sve koji jedan dan žele provesti na zanimljiv i nesvakidašnji način. Jesenji dan za pamćenje započinje još u automobilu ili autobusu, nestvarnim pogledom na dolinu delte Neretve, na brojne kanale i rukavce koji okružuju plodno tlo s vrtovima, poljima i plantažama agruma, ponajviše mandarina, ali i kivija, naranči, limuna, grejpa, kakija i nešpula.

I put do plantaža (prve plantaže mandarina zasađene su tek 60-ih godina prošlog stoljeća, da bi danas zauzimale više od 50% poljoprivrednog zemljišta!) jednako je uzbudljiv. Do cilja se stiže tradicionalnim neretvanskim lađama, lađama težaka, ribara i lovaca, bez kojih je već vjekovima svakodnevni život u ovom nestvarnom krajoliku nemoguć i nezamisliv. Nakon okrepe tradicionalnom lozovačom i suhim smokvama slijedi mala škola branja mandarina.
Uz škare svatko dobiva i mrežicu u koju će stavljati svoje mandarine, koje se ne beru u tišini već uz zvukove glazbe ovoga kraja. Program branja mandarina upotpunjuje se i plovidbom lađama, odnosno fotosafarijem neretvanskim kanalima, rukavcima i močvarama, bogatim životinjskim i biljnim vrstama te zaokružuje uživanjem u specijalitetima Neretvanske doline.

Via Mea Travel d.o.o.

Via Mea Travel d.o.o.